Теплопровідність композитів медичного призначення.

Стаття співробіників ФТІНТ ім. Б.І. Веркіна НАН України, що має назву «Вплив добавок багатостінних вуглецевих нанотрубок MWCNTs на теплопровідність композиту гідроксиапатиту HA–MWCNTs» розміщена на Kudos сервісі, який підтримується AIP Publishing. Метою цього сервісу є популяризація результатів науковців, аби роботу побачила якомога більша та широка аудиторія.

В публікації відзначається важливість дослідження фізичних властивостей композитів гідроксиапатиту з додаванням багатостінних вуглецевих нанотрубок, включаючи характер температурної поведінки коефіцієнта теплопровідності. Зокрема розкривається важливість композитів, як перспективних для створення на їх основі імплантатів кісткових тканин, що можуть замінити пошкоджені частини людських кісток і відновити потенціал людини до активного життя: «Розмір і характеристики імплантатів залежать від механічних властивостей використовуваних біоматеріалів, включаючи модуль пружності, межу текучості та міцність на розрив. Крім того, біоматеріали повинні бути біосумісними з кістковою тканиною. Медичні імплантати потребують подальшого вдосконалення через різні проблеми з їх механічними, біологічними та тепловими характеристиками. Використання багатошарових вуглецевих нанотрубок (MWCNT) як добавок для зміцнення дозволяє покращити механічні характеристики кераміки гідроксиапатиту (HA)», - зазначається в статті.

В статі також підкреслюється, що «на поведінку теплопровідності можуть впливати такі фактори, як взаємодія на границях контактів HA-MWCNT, термічна стабільність і руйнування MWCNT, а також ступінь однорідності розподілу MWCNT в композиті. Високотемпературний відпал може призвести до змін анізотропії, структури та властивостей MWCNT через ефекти окислення, що може вплинути на кінцеві властивості композиту HA–MWCNT. Ці аспекти слід детальніше досліджувати для розуміння впливу теплових ефектів під час спікання на кінцеві властивості композитів.» Дослідження виконано в рамках проекту НДФУ 2020.02/0094. Більш детально про результати досліджень можна прочитати в оригінальній публікації.